PAYLAŞ
Sünnet Kaza İkisine Birden Niyet Edilir mi?
PDF'e AktarYazdır

Soru: Hocam televizyon ve radyolarda programları olan bir hocaefendi “kazası olanların sünnet kılacakları yerde hem sünnet hem kazaya niyet etmesi gerekir” diyor. Bunuda şöyle açıklıyorlar;

 Kaza namazlarını kılıp bir an önce farz borcundan kurtulmak lazımdır. Fırsat buldukça kaza namazı kılmalıdır. Hesabın kolay olması için, sünnetleri kılarken kazaya da niyet edilirse ve aşağıda bildirildiği gibi kılınırsa, bir günlük kaza namazı kılınmış olur.

Örneğin öğle namazının ilk dört rekat sünnetini kılarken, (İlk kazaya kalmış öğle namazının farzını ve öğlenin ilk sünnetini kılmaya) diye niyet edilir. Aynen farz gibi kılınır. Son iki rekatta zamm-ı sure okunsa da olur, okunmasa da olur. Çünkü dört rekatlı farz namazların son iki rekatında zamm-ı sure okumakta mahzur yoktur.

Böylece bir günlük kaza namazı kılınmış olur, sünnetler de terkedilmiş olmaz. Bir kişi, böyle kaza kılarken vaktin sünnetine diye niyet etmese de yine sünneti terk etmiş olmaz. Çünkü sünnet, vaktin farzından başka bir namaz kılmak demektir.

Bu söylenilenler doğrumudur, fıkıhda yeri varmı bunun ?

Cevap: Bu meseleyi ilk önce milletin kafasına sokanlar TGRT televizyonunun hocalarıydı. Daha sonra malesef yaygınlaştı. Hiç bir mezhep ve hiç bir muteber  kitapta yeri olmayan bir görüş. Hanefi’ye göre kişi kazasını da sünnetini de kılar.

“Muzmirat’ta şöyle denilir “Geçmiş namazların kazasıyle meşgul olmak nafilelerden daha evlâ ve mühimdir Bundan yalnız farz namazların sünnetleriyle, kuşluk ve tesbih namazları, bir de hakkında hadis rivayet edilen namazlar müstesnadır”

( İbn-i Abidin )

Yok eğer derseki benim kazam  çok 40-50 yıl. Belki o zaman sadece kaza kılabilir. Şafii mezhebinde zaten kazası olan sünnet kılamaz. Daimi kaza yapmakla meşgul olmalıdır.

Abdullah HİÇDÖNMEZ

PDF'e AktarYazdır

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen buraya isminizi yazın